Om du hittar en avliden katt

Det finns inget entydigt svar på vad man ska göra om man hittar en avliden katt. Framför allt eftersom det fungerar på olika sätt i olika delar av landet, dvs. vem man ska ringa, vem som kan hämta upp katten, var man kan få hjälp att läsa av chip mm. Men det finns ett antal råd som man kan följa i den mån de fungerar i den situation och på den plats man befinner sig. Viktigast är att man inte glömmer sin egen säkerhet i trafiken om det handlar om en överkörd katt.

En avliden katt ska alltid behandlas med respekt, och man ska framför allt tänka på att det troligen finns en ägare någonstans som saknar sin katt och som gärna vill ha besked om vad som hänt, även om det är ett sorgligt besked. Kroppen ska tas om hand på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt.


Kontrollera alltid först att katten verkligen är avliden och inte andas, annars ska den självklart snabbt under vård.
Det man alltid direkt kan göra är att:

 • Ta en eller flera bilder som underlättar identifiering (alternativt notera färg, teckning, kännetecken så att du kan beskriva katten)
 • Avläsa och gärna fotografera en eventuell öronmärkning
 • Kolla om katten har ett halsband, där det ibland finnas ett telefonnummer på bandet eller i en hylsa. Notera även färg och beskrivning på halsbandet och fotografera det.
 • Notera den exakta platsen, gärna med GPS-koordinater
 • Kolla på vilse.nu om det verkar finnas en efterlysning på en katt som stämmer på beskrivningen (framför allt i närområdet)
 • Om det finns en örontatuering som är läsbar kan man söka ägaren på www.djurid.se alternativt www.sverak.se
  Beroende på omständigheter kan man därefter göra någon eller flera av följande åtgärder:
 • Om det finns hus i direkt närhet kan man knacka på och fråga om de boende känner till katten eller om det är deras katt.
 • Om man har möjlighet att själv åka till veterinär (eventuellt polisen på vissa orter) och kolla om det finns chip kan man svepa in katten i något och ta den med sig. Veterinären kan då ta hand om kroppen.
 • Om man inte har möjlighet att ta med sig katten kan man märka ut platsen på något sätt och ringa djurambulans eller polis och höra om dom kan hämta katten. Det kan även finnas andra som har det uppdraget i vissa kommuner.

Som uppföljning, och framför allt om katten är omärkt, kan man annonsera på vilse.nu om att katten är upphittad avliden med beskrivning och plats. Man kan även annonsera på olika facebooksidor för upphittade och efterlysta djur, och även i olika lokala facebookgrupper. Tänk på att alltid lägga obehagliga bilder i kommentarerna så att känsliga personer slipper se dom. Bor man på orten kan man även sätta upp lappar.

Tänk även alltid på att ovissheten är det värsta för kattägare vars katt inte kommer hem igen.

Tack för din hjälp!