När katten sprungit bort

När katten sprungit bort gäller det att börja söka omgående och aktivt. Då ökar chanserna att man får hem sin katt igen.

En katt som är bortsprungen under en längre tid kan förändras både till sitt utseende och i sitt sätt. Avfärda därför inte uppgifter om upphittade katter allt för snabbt, utan kontrollera istället noga om det kan vara rätt katt som har hittats. Pälsen kan med tiden bli matt, smutsig och tovig. Katten kan tappa i hull/muskelmassa. Skador/tovor kan göra så att katten rör sig annorlunda. Kattens öron, trampdynor, tår och svans kan drabbas av förfrysningsskador om det är minusgrader ute. Katten kan också vara mer rädd och skygg än tidigare.

Ge inte upp. Katten finns där ute och behöver bli hittad! 

Alltför många kattägare ger upp allt för tidigt. Det händer att katter återfinns först efter flera dagar-veckor-månader, ja till och med efter flera år på vift. Så sök aktivt – och fortsätt att leta!

Här får du tips som hjälper dig att hitta din katt. Välj den rubrik som passar bäst in på din katt:

• Van utekatt som inte kommit hem som den brukar

• Innekatt som kommit ut av misstag

• Katt som kommit ut på främmande plats (t ex nyinflyttad katt, katt som smitit ur transportbur/bil, katt som smitit från kattvaktens bostad mfl).