Katt som kommit ut på främmande plats

T ex nyinflyttad katt, katt som smitit ur transportbur/bil, katt som smitit från kattvaktens bostad eller liknande.

Sökfråga: Var gömmer sig katten?

Katter som kommer ut av misstag på främmande plats blir ofta mycket stressade och rädda. De gömmer sig ofta snabbt i närheten och ligger sedan och trycker. De svarar vanligtvis inte när man lockar på dem.

Hur länge katten ligger och trycker beror på faktorer såsom kattens personlighetstyp, i vilken miljö katten har kommit ut och under vilka omständigheter, om katten är van vid att vara ute sedan tidigare, kattens hälsotillstånd, om katten är fertil eller inte o s v. Okastrerade könsmogna katter har t ex en stark drift att söka sig en partner och behöver hittas fort, innan de ger sig iväg och ger upphov till oönskade kattungar.

• Ställ ut mat och vatten i närheten av där katten kom ut, helst redan under det första dygnet. En katt som matas stannar ofta kvar i närområdet och blir då lättare att hitta. Ställ ut maten först när det börjar skymma. Då minskar risken att fåglarna kalasar på maten. Använd mat som doftar mycket och gott (t ex tonfisk) samt mat som katten är van vid att äta. Ställ maten lite skyddat, t ex invid en husvägg eller intill ett buskage.

• Om ingen äter så kan det bero på en mängd olika faktorer. Kanske står maten inte tillräckligt skyddat. Kanske är katten ännu för rädd för att våga röra sig/söka mat. Vädret kan också eventuellt spela roll – det är t ex ofta svårare att hitta en katt när det regnar. Prova att upprätta flera matningsstationer i området och se om och var någon äter. Försök sedan ta reda på vem som äter där. Fortsätt att ställa ut mat ända tills katten är infångad!

• Leta framför allt i skymning-mörker-gryning, d v s under den ”lugna” delen av dygnet. Var ute MÅNGA timmar i sträck så dags och vänta in katten i närheten av där ni skildes åt. Tänk på att katten kan vara alldeles i din närhet utan att våga ge sig tillkänna så ge den tid! Ta med ficklampa ut och lys i buskage, under bilar, uppe på bildäck, under och på balkonger och altaner mm. Har du tur kan du få se kattögon glimma till.

• Ha med dig mobilen ut ifall du skulle behöva ringa efter assistans och se till att ha en transportbur nära tillhands.

• Får du syn på katten så ”jaga” den inte! Katten ska komma till dig! Det kan ibland ta många timmar innan katten vågar sig fram och låter sig lyftas upp så rusta dig med matsäck (till dig själv och till katten!), varma kläder och en rejäl portion tålamod! Är det en yngre katt så kan ett skosnöre vara bra att ha med sig ut. Använd det för att försöka locka till lek. En katt som börjar leka är ofta lättare att få närma sig/få ta upp. Försök aldrig omringa katten, kasta filtar över den eller liknande – det kommer bara att skrämma upp katten ytterligare och lär knappast underlätta infångandet!

• Andra tips och trix. Det finns en uppsjö av andra tips och trix att ta till för att (försöka) hålla katten kvar i närområdet.  Ställ ut kattens transportbur, lägg ut en filt som luktar ”hemma”, lägg ut otvättade kläder som luktar matte/husse, o s v.

• Instängd av misstag?
Det händer ibland att katter som kommer ut på främmande plats söker skydd i garage, uthus eller i någon annan byggnad som råkar stå öppen och där dörren/fönstret sedan stängs. Därför kan det vara bra att även kolla av sådana utrymmen noga. Bara vår egen fantasi verkar f ö sätta gränser för var katter kan bli instängda. Leta noga eftersom instängda katter ofta reagerar med att bli tysta och ligga och trycka (det gäller även katter som normalt sett är sällskapliga och pratiga!). Det lär handla om en biologisk överlevnadsinstinkt för att inte dra till sig rovdjur. Instängda katter ropar alltså vanligtvis inte på hjälp!

• Bortjagad?
Det vanliga är att katten – till att börja med – stannar kvar i närheten av där den kom lös (= förväntat scenario). Katter kan dock bli skrämda eller bli bortjagade av andra katter eller av t ex en hund, därför ska man inte helt utesluta att katten kan ha hamnat längre bort än förväntat.

• Katter som blir ivägjagade kan ibland ta sin tillflykt upp i ett träd. Därför är det viktigt att man även ”har koll uppåt” när man söker efter sin bortsprungna katt. 

• Liftat iväg? Det förväntade scenariot är att katten – till att börja med – finns kvar i närheten av där den kom lös. Det händer dock i enstaka fall att katten rusar raka vägen upp på t ex ett släp eller in i en flyttbil för att ta skydd, och katten kan då hamna mycket långt hemifrån. Därför bör man annonsera brett (t ex över Internet) när katten har kommit lös av misstag.

• Kattfälla. Försök få hyra/låna en s k kattfälla från t ex ett katthem. Det finns även privatpersoner som har kattfällor som de lånar ut, de personerna når man ofta lättast via kattsajterna på Facebook. Ibland kan man också få hyra/låna s k kattfällor via polisen, via kommunens viltvårdare m fl.

En kattfälla kan vara ett mycket bra hjälpmedel när katten har kommit ut av misstag på främmande plats, inte minst om det rör sig om en lite skyggare katt. Be om noggranna instruktioner för hur fällan ska användas, placeras och vaktas!

Ibland kan man ha nytta av att låta en s k viltkamera (åtelkamera) övervaka ett visst område (t ex en matningsplats där man vill få reda på vem som äter). Tänk dock på att sådana kameror inte får sättas upp var som helst – kolla vad som gäller i just ”ditt” område!

Anmäl och annonsera

• Sätt upp massor av efterlysningslappar minst 400 meter bortåt i varje riktning sett från där katten kom lös. Utöka området som du lappar vart eftersom tiden går. Lägg också efterlysningslappar i folks brevlådor.

• Prata med människor du möter och ge dem en lapp med ett tydligt foto på katten + ditt telefonnummer. Prata också med människor som rör sig i närområdet på ”lite udda” tider, t ex vaktmästare, hemtjänstpersonal, tidningsbud, hundägare m fl.

• Uppdatera dina efterlysningslappar med jämna mellanrum med ny design + nytt datum + ny plastficka så att lapparna hela tiden är fräscha och så att folk förstår att katten fortfarande är bortsprungen.

• Ha tydliga foton på katten på lapparna (se artikel om id-fotografering av katt), samt en beskrivning av kattens färg, tecken och utseende. Erbjud gärna hittelön, och ha gärna s k avrivningsremsor på dina efterlysningslappar (det fungerar oftast bra om efterlysningslappen sätts upp i en upp och nedvänd plastficka). Skriv på lappen att folk gärna får fotografera katter de ser som liknar din och sedan skicka fotona till din mobil. Då är det lättare för dig att avgöra om det kan vara ”rätt” katt som folk har sett. Tänk dock på att katter kan förändras mycket i sitt sätt och i sitt utseende om de är bortsprungna över en längre tid. Olika kameror och ljusförhållanden kan också påverka kattens färg och utseende på foton.

• Om du får in bra tips om att katten kan ha setts i ett visst område så lappar du extra intensivt i just det området samt lägger efterlysningslappar i folks brevlådor där.

När det gäller raskatter så kan det ibland vara motiverat att erbjuda en högre hittelön. Detta för att folk inte ska lockas att behålla katten (t ex i syfte att tjäna pengar på den senare).

• E-posta gärna en efterlysning till vänner, bekanta, företagare, katthem och veterinärmottagningar i närområdet och be dem hålla extra utkik. Kontakt med katthem och veterinärmottagningar är särskilt viktig om katten inte är id-märkt och registrerad. Omärkta katter som hittas skadade riskerar t ex att avlivas hos veterinären om ingen ägare hittas inom kort. Omärkta katter kan också överlåtas av polisen till katthemmet för omplacering inom kort, om ingen ägare hittats eller hört av sig.

• Se till att annonsera brett, t ex via Internet. Förutom SVEKATTs söksajt finns bland annat Facebook-sidor där man kan efterlysa sin katt (t ex Vi längtar hem, Bortsprungna katter – djur.id, Hittakissen, mfl). Även Blocket har en efterlystsida.

Många katthem erbjuder kattägare möjlighet att efterlysa sin katt via deras hemsida/Facebooksida.

Om katten har kommit ut på främmande plats och du tror att katten kan ha börjat vandra hemåt så är det viktigt att du lappar både i området där katten kom lös men också i området där katten hör hemma. Lägg även efterlysningslappar i grannarnas brevlådor på båda adresserna. Försök också lappa sträckan mellan de båda adresserna.

• Annonser i lokaltidningen rekommenderas eftersom alla människor inte har Internet. Många människor kollar inte heller efterlysnings-sajterna på nätet.

Håll även koll på annonser över upphittade katter på t ex anslagstavlor, i tidningen och på Internet. Kanske har någon hittat just din katt.

• Anmäl katten som bortsprungen till polisen på tfn 11414. Ring tillbaka med jämna mellanrum och fråga om de har fått in uppgifter om upphittad katt med liknande signalement. Det händer dessvärre att katter är anmälda både som bortsprungna och som upphittade utan att polisen matchar anmälningarna och hör av sig. Bortsprungna och upphittade katter har ingen hög prioritet hos polisen.

• Är katten id-märkt och registrerad så kontaktar du id-registret och anmäler katten som saknad. Kolla också så att dina kontaktuppgifter är aktuella och synliga på nätet så att en eventuell upphittare lätt kan komma i kontakt med dig. Dessvärre tror många som hittar en katt att ”dolda uppgifter” innebär att uppgifter om kattens ägare saknas.

• Är katten id-märkt men inte registrerad så kontaktar du SVERAK,  SKK eller båda dessa ägarregister. Berätta att katten är bortsprungen och be att få registrera din katt akut/så snabbt som möjligt.

Busringningar. Tyvärr är det inte helt ovanligt med s k busringningar (även mycket obehagliga sådana) när man annonserar efter sin bortsprungna katt. Genom att vara medveten om att sådant kan hända så kan man ofta hantera dessa situationer bättre om de skulle uppstå.

• Har katten rymt från dig som kattvakt så bör kattens ägare kontaktas så snart som möjligt så att ni kan komma överens om hur sökandet ska skötas. Kanske vill – eller behöver – kattägaren komma hem så snart som möjligt för att själv kunna söka efter katten. Under tiden kan du påbörja jobbet med att sätta upp efterlysningslappar, hyra fälla, ställa ut mat och vatten, leta mm. Kattägaren kan i sin tur kanske ansvara för annonsering på nätet, kontakt med id-register, att anmäla katten som bortsprungen till polisen mm tills h*n själv har hunnit tillbaka hem. Låt aldrig kattens försvinnande bli en obehaglig överraskning för kattägaren när denne kommer tillbaka hem efter t ex semestern.

Idhund.se
S k Id-hundar är utbildade på att spåra bortsprungna katter och hundar, men ska avbryta innan de skrämmer iväg djuret som de letar efter. Mer om Id-hundar kan du läsa på
http://idhund.se/ och hos http://djursokarna.se. Det finns ännu ingen officiell certifiering av id-hund och förare. Var därför noga med att anlita en id-hund från en seriös organisation och ta gärna referenser.

 

Övrigt

Fokusera i första hand på att söka av ett område som sträcker sig 400 meter bortåt i varje riktning sett från där katten kom lös. Ta gärna fram en karta och markera det området med en cirkel så får du bra koll på vilket som är ditt ”primära sökområde”. Ofta finns katten kvar alldeles i närheten av där den kom lös, åtminstone under det första dygnet/dygnen. Vart eftersom tiden går så utökar du ditt sökområde i en allt vidare cirkel. Naturligtvis utökar du också sökområdet om du får in bra tips om att katten kan ha setts i ett visst område. Ett tidigt och mycket aktivt sökande (inkl. upprättande av matningsstation-/er) är viktigt när katten har kommit ut på främmande plats. Försök stanna kvar eller återkomma flera gånger per dygn till den plats där du och katten skiljdes åt så att katten har chans att hitta tillbaka till dig igen! Överge aldrig en katt som har kommit ut på främmande plats.

• Har katten hoppat/fallit från fönster eller balkong – t ex hos dig som kattvakt – bör du känna till följande: Fall från fönster/balkong kan ge (allvarliga) skador såsom frakturer, tandskador, sprucken urinblåsa mm. Värst drabbas ofta överviktiga innekatter (då de är tunga men ofta inte så vältränade). Ofta finns katten kvar alldeles i närheten, t ex gömd i ett buskage eller på/under en balkong eller uteplats. Ge inte upp! Det händer att katter faller från mycket höga höjder och klarar sig relativt oskadda. Fall från ”mellanhöjd” (3-4 våningen) kan ibland vara värre för katten än fall från högre höjd. Veterinär ska alltid kontaktas när katten hittats för att utesluta respektive behandla ev. skador.

• Katter som kommer lösa med sele och koppel på vid vistelse hos t ex kattvakten riskerar att trassla in sig eller fastna i någonstans. Upprätta en matningsstation i närheten av där du och katten skiljdes åt och en annan i närheten av ytterdörren där ni brukar gå ut och in med katten. Lämna om möjligt ytterdörren öppen (över natten) så att katten har en fri väg tillbaka in. Placera även väldoftande mat, t ex tonfisk, en bit in i hallen/rummet. Använd i övrigt söktipsen ovan. Använd inte kattfälla om du tror att katten fortfarande kan ha sele och koppel på sig!

Om någon ringer och uppger sig ha hittat din katt så bör du tänka dig för innan du åker iväg för att hämta katten. Alla som ringer har dessvärre inte goda avsikter. Berätta för någon vart du åker samt uppge namn, adress och telefonnummer till den som säger sig ha hittat katten. Håll telefonkontakt med någon vän/anhörig tills du är hemma igen. Ta helst med dig någon när du åker iväg för att hämta katten.