Innekatt som har kommit ut av misstag

Sökfråga: Var gömmer sig katten?

Den första frågan du måste ställa dig är: när såg du katten senast? Kan katten trots allt finnas kvar inomhus? Finns minsta tvivel så sök igenom garderober, byrålådor, bakom kökslådor, under sängar, under badkar, i torktumlaren o s v. Kolla också om det finns någonstans där katten kan ha tagit sig in i väggen eller ner under golvet (kolla t ex under diskbänken). Instängda katter reagerar ofta med att bli tysta. Leta därför noga!

För många katter räcker det med springor på 4-5 cm för att katten ska kunna ta sig in i byrålådor, in i en vägg, ner under ett golv eller ut genom ett vädringsfönster.

Innekatter som kommer ut av misstag blir ofta mycket stressade och rädda. De gömmer sig ofta snabbt i husets närhet. Många gånger följer de husväggen och svänger runt ett hörn för att därefter gömma sig. De ligger sedan och trycker. Hur länge katten stannar på sitt gömställe och vad de gör därefter beror lite på kattens temperament, personlighet, hälsotillstånd, om katten är fertil eller inte mm. Okastrerade könsmogna katter har t ex en stark drift att söka sig en partner och behöver hittas fort för att inte försvinna iväg och sätta oönskade kattungar till världen.

• Ställ ut mat och vatten i närheten av där katten kom ut, helst redan under det första dygnet. En katt som matas stannar ofta kvar i närområdet och blir då lättare att hitta. Ställ ut maten först när det börjar skymma. Då minskar risken att fåglarna kalasar på maten. Använd mat som doftar mycket och gott (t ex tonfisk) samt mat som katten är van vid att äta. Ställ maten lite skyddat, t ex invid husväggen eller intill ett buskage. Ställ gärna en s k baby watcher intill matkoppen. Då hör du när någon är där och äter och kan kolla vem det är. En mörk katt kan vara svår att få syn på i mörkret. Lägg ett vitt lakan eller badlakan under matskålen så ser du lättare vem som är där och äter. Du kan ibland behöva ställa ut mat flera kvällar i rad innan du ”får napp”.

Om ingen äter så kan det bero på en mängd olika faktorer. Kanske står maten inte tillräckligt skyddat. Kanske är katten ännu för rädd för att våga röra sig/söka mat. Vädret kan också ev. spela roll – det är t ex ofta svårare att hitta en katt när det regnar. Prova att upprätta fler matningsstationer i närområdet och se var (och ifall!) någon äter. Försök sedan ta reda på vem som äter där. Fortsätt ställa ut mat tills katten är hemma igen.

Om det finns fler katter i området som äter av maten så kan man be deras ägare att hålla sina katter inne ett par nätter för att underlätta sökandet. Det kan också vara bra att informera andra kattägare om att man ställer ut mat för att öka förståelsen och undvika osämja. Det är vanligtvis bättre att ”mata hela kvarterets katter” än att låta bli att mata. Får inte din katt mat och vatten ökar risken att den lämnar närområdet och katten kan därmed bli svårare att hitta.

• Leta framför allt i skymning-mörker-gryning, d v s under den ”lugna” delen av dygnet. Var ute MÅNGA timmar i sträck så dags och vänta in katten i husets närhet. Tänk på att katten kan vara alldeles i din närhet utan att våga ge sig tillkänna så ge den tid! Ta med ficklampa ut och lys i buskage, under bilar, uppe på bildäck, på och under balkonger och altaner mm. Har du tur kan du få se kattögon glimma till.Observera att en katt kan bli mycket liten och ”osynlig” när den gömmer sig sådana här gånger!

• Lyssna efter katter som ”pratar” i mörkret och ta reda på vilka de katterna är.

Många fåglar blir upprörda om det finns en katt i närheten. Lyssna och kolla upp vad fåglarna reagerar på! 

• Ha med mobilen ut ifall du skulle behöva ringa efter assistans och se till att ha en transportbur nära tillhands.

• Har du en till katt där hemma och en ordentligt in-nätad balkong/uteplats kan det vara idé att låta den hemmavarande katten vara ute på balkongen/uteplatsen ffa i skymning-mörker-gryning. Kanske får den hemmavarande katten syn på sin förrymda kompis och kan uppmärksamma dig på att den andra katten finns där ute. Ta aldrig ut en ovan katt i koppel för att försöka söka efter den försvunna kattkompisen! 

• Får du syn på katten så ”jaga” den inte! Katten ska komma till dig! Det kan ibland ta många timmar innan katten vågar sig fram och låter sig lyftas upp, så rusta dig med matsäck (till dig själv och till katten!), varma kläder och en rejäl portion tålamod! Är det en yngre katt så kan ett skosnöre vara bra att ha med sig ut. Använd det för att försöka locka till lek. En katt som börjar leka är ofta lättare att få närma sig/få ta upp. Försök aldrig omringa katten, kasta filtar över den eller liknande – det kommer bara att skrämma upp katten ytterligare och lär knappast underlätta infångandet!

• Erbjud om möjligt ”en fri väg tillbaka in” t ex genom en altandörr som lämnas öppen över natten. Placera väldoftande mat en bit in i rummet. Ibland kan det vara bra att själv sitta i rummet, och att med hjälp av en lina dra igen dörren när katten har kommit in. Prova i förväg så att linan verkligen fungerar så som du har tänkt dig. Tänk alltid på er egen säkerhet i första hand så att ingen objuden ”gäst” tar sig in! Se också till så att inte familjens övriga djur (eller ev. småbarn) tar sig ut!

• Andra tips och trix
Det finns en uppsjö av andra tips och trix att ta till för att (försöka) hålla katten kvar i närområdet. Exempel på sådana tips och trix är:  ställ ut kattens transportbur, lägg ut en filt som luktar ”hemma”, lägg ut otvättade kläder som luktar matte/husse, o s v.

• Instängd av misstag?
Det händer ibland att innekatter söker skydd i garage, uthus eller andra byggnader som råkar stå öppna och där dörren/fönstret sedan stängs. Därför kan det vara bra att även kolla av sådana utrymmen noga. Bara vår egen fantasi verkar f ö sätta gränser för var katter kan bli instängda. Leta noga eftersom instängda katter ofta reagerar med att bli tysta och ligga och trycka (det gäller även katter som normalt sett är sällskapliga och pratiga!). Det lär handla om en biologisk överlevnadsinstinkt för att inte dra till sig rovdjur. Instängda katter ropar alltså vanligtvis inte på hjälp!

• Bortjagad?
Det vanliga är att innekatten stannar kvar i husets närhet (= förväntat scenario). De kan dock bli skrämda av något eller bli bortjagade av andra katter eller av hundar. Därför ska man inte helt utesluta att innekatten kan ha hamnat längre bort än förväntat.

• Liftat iväg?
Det förväntade scenariot är att innekatten stannar kvar i husets närhet. Det händer dock i enstaka fall att innekatter rusar raka vägen upp på t ex ett släp eller in i en flyttbil (för att ta skydd), innekatten kan då hamna mycket långt hemifrån. Därför bör man annonsera brett (t ex över internet) när innekatten har kommit ut av misstag.

• Kattfälla
Försök få hyra/låna en s k kattfälla från t ex ett katthem. Det finns även privatpersoner som har kattfällor som de lånar ut, de personerna når man ofta lättast via kattsajterna på Facebook. Ibland kan man också få hyra/låna s k kattfällor via polisen, via kommunens viltvårdare m fl. En kattfälla kan vara ett mycket bra hjälpmedel när innekatten har kommit ut av misstag, speciellt om det rör sig om en lite skyggare katt. Be om noggranna instruktioner för hur fällan ska användas, placeras och vaktas!

Ibland kan man också ha nytta av att låta en s k viltkamera (åtelkamera) övervaka ett visst område (t ex en matningsplats för att se vem som äter där). Tänk dock på att sådana kameror inte får sättas upp var som helst – kolla vad som gäller i just ditt område!

Anmäl och annonsera

• Sätt upp massor av efterlysningslappar minst 400 meter bortåt i varje riktning. Utöka området som du lappar vart eftersom tiden går. Lägg också efterlysningslappar i folks brevlådor.

• Prata med människor du möter och ge dem en lapp med ett tydligt foto på katten + ditt telefonnummer. Prata också med människor som rör sig i närområdet på ”lite udda” tider, t ex vaktmästare, hemtjänstpersonal, tidningsbud, hundägare m fl.

• Uppdatera dina efterlysningslappar med jämna mellanrum med ny design + nytt datum + ny plastficka så att efterlysningslapparna hela tiden är fräscha och så att folk förstår att katten fortfarande är bortsprungen.

• Ha tydliga foton på katten på lapparna (se artikel om id-fotografering av katt), samt en beskrivning av kattens färg, tecken och utseende. Erbjud gärna hittelön, och ha gärna s k avrivningsremsor på dina efterlysningslappar (det brukar fungera bra om efterlysningslappen sätts upp i en upp och nedvänd plastficka). Skriv att folk gärna får fotografera katter de ser som liknar din och sedan skicka fotona till din mobil. Då är det lättare för dig att avgöra om det kan vara ”rätt” katt som folk har sett. Tänk dock på att katter kan förändras mycket i sitt sätt och i sitt utseende om de är bortsprungna över en längre tid. Olika kameror och ljusförhållanden kan också påverka kattens färg och utseende på foton.

• Om du får in bra tips om att katten kan ha setts i ett område så lappar du extra intensivt i just det området samt lägger efterlysningslappar i folks brevlådor där.

• När det gäller raskatter så kan det ibland vara motiverat att erbjuda en högre hittelön. Detta för att folk inte ska lockas att behålla katten (t ex i syfte att tjäna pengar på den senare).

• E-posta gärna en efterlysning till vänner, bekanta, företagare, katthem och veterinärmottagningar i närområdet och be dem hålla extra utkik. Kontakt med katthem och veterinärmottagningar är särskilt viktig om katten inte är id-märkt och registrerad. Omärkta katter som hittas skadade riskerar att avlivas hos veterinären om ingen ägare hittas inom kort. Omärkta katter kan också överlåtas av polisen till ett katthem för omplacering inom kort, om ingen ägare hittats eller hört av sig.

Tyvärr händer det ibland att innekatten hamnar långt hemifrån. Därför är det viktigt att annonsera brett, t ex över Internet. Förutom SVEKATTs söksajt finns bland annat Facebook-sidor där man kan efterlysa sin katt (t ex Vi längtar hem, Bortsprungna katter – djur.id, Hittakissen mfl). Även Blocket har en efterlystsida.

Många katthem erbjuder också kattägare möjlighet att efterlysa sin katt via deras hemsida/Facebooksida.

• Annonser i lokaltidningen rekommenderas eftersom alla inte har Internet. Det är också många som inte kollar efterlysnings-sajterna på nätet.

Kolla även in annonser över upphittade katter på t ex anslagstavlor, i tidningen och på Internet. Kanske har någon hittat just din katt.

• Anmäl katten som bortsprungen till polisen på tfn 11414. Ring tillbaka med jämna mellanrum och fråga om de har fått in uppgifter om upphittad katt med liknande signalement. Det händer dessvärre att katter är anmälda både som bortsprungna och upphittade utan att polisen matchar anmälningarna och hör av sig. Bortsprungna och upphittade katter har ingen hög prioritet hos polisen.

• Är katten id-märkt och registrerad så kontaktar du id-registret och anmäler katten som saknad. Kolla också så att dina kontaktuppgifter är aktuella och synliga på nätet så att en eventuell upphittare lätt kan komma i kontakt med dig. Dessvärre tror många som hittar en katt att ”dolda uppgifter” innebär att uppgifter om kattens ägare saknas.

• Är katten id-märkt men inte registrerad så kontaktar du SVERAK,  SKK eller båda dessa ägarregister. Berätta att katten är bortsprungen och be att få registrera din katt akut/så snabbt som möjligt.

Busringningar. Tyvärr är det inte helt ovanligt med s k busringningar (även mycket obehagliga sådana) när man annonserar efter sin bortsprungna katt. Genom att vara medveten om att sådant kan hända så kan man ofta hantera dessa situationer bättre om de skulle uppstå.

Idhund.se
Id-hundar är utbildade på att spåra bortsprungna katter och hundar, och ska avbryta innan de skrämmer iväg djuret de söker. Mer om Id-hundar kan du läsa på
http://idhund.se/ och hos http://djursokarna.se. Det finns ännu ingen officiell certifiering av id-hund och förare men de hundar som finns på id-hunds hemsida har genomgått deras eget licensprov som förnyas årligen. Var noga med att anlita en id-hund från en seriös organisation och ta gärna referenser.

 

Övrigt

Innekatter som kommer ut av misstag återfinns – framför allt under de första dygnen – ofta i husets närhet, t ex i intilliggande buskage eller på/under balkonger/uteplatser. Fokusera i första hand på att söka av ett område som sträcker sig 400 meter bortåt i varje riktning sett hemifrån (ofta finns dock katten kvar i husets omedelbara närhet så där ska du söka extra länge och noga och många gånger om!). Ta gärna fram en karta och markera ditt ”fokus-område” med en cirkel så får du bra koll på vilket som är ditt ”primära sökområde”. Där söker du, sätter upp efterlysningslappar samt lägger lappar i folks brevlådor. Vart eftersom tiden går så utökar du ditt sökområde i en allt vidare cirkel. Naturligtvis utökar du också sökområdet om du får in bra tips om att katten kan ha setts i ett annat område.

• Katter som kommer lösa med sele och koppel på riskerar att trassla in sig eller fastna i någonstans. Upprätta en matningsstation i närheten av där du och katten skiljdes åt och en annan i närheten av ytterdörren där ni brukar gå ut och in med katten. Lämna om möjligt ytterdörren öppen (över natten) så att katten har en fri väg tillbaka in. Placera även väldoftande mat en bit in i hallen/rummet, t ex tonfisk. Använd i övrigt söktipsen ovan. Använd inte kattfälla om du tror att katten fortfarande kan ha sele och koppel på sig!

• Katt som hoppat/fallit från balkong eller fönster. Fallolyckor är dessvärre vanliga bland katter och resulterar många gånger i (allvarliga) skador såsom frakturer, tandskador, sprucken urinblåsa mm. Värst drabbas ofta överviktiga innekatter (då de är tunga men inte särskilt vältränade). Katter som fallit gömmer sig ofta i husets närhet. Använd söktipsen ovan! Kontakta dessutom veterinärmottagningar och djursjukhus i närområdet och hör efter om de har fått in katten. Ge inte upp! Det händer att katter faller från mycket höga höjder och ändå klarar sig relativt oskadda. Fall från ”mellanhöjd” (3-4 våningen) kan ibland vara värre för katten än fall från högre höjd. Veterinär bör alltid uppsökas när katten har återfunnits för att utesluta respektive behandla ev. skador.

• Om någon ringer och uppger sig ha hittat din katt så bör du tänka dig för innan du åker iväg för att hämta katten. Alla som ringer har dessvärre inte goda avsikter. Berätta för någon vart du åker samt uppge namn, adress och telefonnummer till den som säger sig ha hittat katten. Håll telefonkontakt med någon vän/anhörig tills du är hemma igen. Ta helst med dig någon när du åker iväg för att hämta katten.